Nejauši ieraudzīju recepti vecā avīzē, kas mani patiesi pārsteidza un ieinteresēja. Tajā bija teikts, ka jāsajauc rīsi ar raugu. Tā kā man ļoti patīk rauga mīklas izstrādājumi, protams, nolēmu izpētīt recepti un ķerties pie gatavošanas.
Rezultāts mani patiesi pārsteidza – izdevās garšīga maize! Nekad nebūtu iedomājusies, ka no vārītiem rīsiem var cept maizi…
Vispirms gribu ar jums padalīties ar šo neparasto recepti! Bet vai to gatavot – izlemiet paši.
Sāksim…
Rīsus labāk izmantot parastos, neapstrādātus (nepropārus).
Vispirms sagatavojam visas sastāvdaļas.
Rīsus iepriekš kārtīgi noskalo.
120 gramus rīsu pārlej ar 500 ml ūdens un vāra uz lēnas uguns, līdz tie ir gatavi.
Vārītos rīsus pārliek bļodā un atdzesē.
Vārot pievieno šķipsniņu sāls.
Bļodā ielej 100 ml silta piena, pievieno 1 tējkaroti cukura un 6 gramus sausā rauga.
Pievieno rīsus un kārtīgi samaisa.
Izsijā 550 gramus miltu.
Pievieno 50 ml augu eļļas un samīci mīklu, līdz tā kļūst mīksta. Ja mīkla mīcot stipri līp pie rokām, labāk pievienot vēl nedaudz augu eļļas, nevis miltus — citādi mīkla nebūs gaisīga. Ja mīkla nedaudz pielīp, tas nav nekas traks — ieeļļojiet rokas ar eļļu un vēlreiz viegli samīciet.
Lasi vēl: Cilvēki, kas dzimuši šajos datumos, ir visuzticīgākie mīlestībā un laulībā: kas viņi ir
Pārklāj mīklu ar pārtikas plēvi un dvieli. Atstāj mīklu uz 1 stundu.
Stundu laikā mīklai jāpalielinās trīs reizes.
Veido maizi un liec to cepamformā, kas izklāta ar cepampapīru. Pārklāj ar dvieli un atstāj vēl uz 20 minūtēm.
Pēc vēlēšanās var pārkaisīt ar sezama sēklām. Cept 190 grādos 30 minūtes (cepšanas laiks var atšķirties atkarībā no jūsu cepeškrāsns, tāpēc sekojiet līdzi).
Es maizīti pārgriezu uzreiz, bet tai vispirms vajadzēja ļaut atdzist un tikai pēc tam sagriezt.
Patiesībā maizīte iznāk ļoti garšīga. Mēs to apēdām vienā vakarā. Kad mājās izplatās mājmaizes aromāts – tas ir kā pasaka, kas simbolizē mājīgumu un siltumu.
Pamēģiniet pagatavot šādu maizi mājās!
Lasi vēl: Zelta laiks: kurām zodiaka zīmēm pēc 11. novembra laimēsies mīlestībā, veiksmē un pārticībā — laimīgie ir trīs
Rīsi ir neparasta sastāvdaļa maizei, taču maize ar rīsiem iznāk mīksta, sulīga un aromātiska, ar interesantu tekstūru. Tāpat tas ir lielisks veids, kā izmantot atlikušu vārītu rīsu.




















